У російській армії зростає кількість дезертирів — ЗМІ

У російській армії зростає кількість дезертирів — ЗМІ

Російські військові
. Російські військові. Фото з сайту ГУР

За першу половину 2023 року у Росії у військові суди надійшло 2 076 кримінальних справ про самовільне залишення частини (стаття 337 КК). Це вдвічі більше, ніж за весь 2022-й рік, і втричі більше, ніж за весь довоєнний 2021-й, пише “Медіазона”. В останні місяці більшість підсудних у цих справах — мобілізовані.

“Безпрецедентне зростання кількості вироків за самовільне залишення частини починається з березня 2023 року, свідчать дані, отримані "Медіазоною" з сайтів гарнізонних і окружних військових судів”, — пише видання.

Ці справи були порушені після початку мобілізації. Слідство тривало ще кілька місяців. До червня військові суди в Росії виносили по 100 вироків за 337 КК щотижня. При цьому кількість інших справ із категорії злочинів проти військової служби залишилася колишньою.

З жовтня 2022 року в Росії за будь-яке самовільне залишення частини карають як за злочин, скоєний у період мобілізації. Як нагадує видання, одночасно з масовим призовом росіян на фронт ці та інші "військові" статті Кримінального кодексу додатково посилили.

Відтоді як суди почали публікувати весняні вироки, стало очевидно, що основною категорією засуджених за втечу зі служби стали саме мобілізовані, відзначає видання. Водночас  російські суди публікують тексти не всіх вироків. Зазвичай вони з'являються на їхніх сайтах через тижні або навіть місяці після оголошення вироку.

На початку червня, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Естонії Марго Гросберг заявив, що Росія, ймовірно, оголосить нову хвилю мобілізації найближчим часом. За його словами, оголошена 1 квітня у РФ вербувальна кампанія особливих успіхів не принесла.

Що відомо про мобілізацію в Росії

Президент Росії Володимир Путін 21 вересня 2022 року оголосив про проведення часткової мобілізації в Росії. Міністр оборони Росії Шойгу заявив, що в ході мобілізації буде призвано 300 тисяч резервістів, які пройдуть підготовку перед відряджанням в зону "СВО".Згодом Держдума РФ дозволила відправляти на війну засуджених за тяжкі злочини.

На тлі оголошення мобілізації по усій Росії пройшли акції протесту. Затримали 1320 людей з 39 міст. Також в Росії почалися підпали адміністрацій і військкоматів.

28 жовтня Путін оголосив про закінчення російської військової мобілізації. Міністр оборони РФ Шойгу заявив, що в Україну відправили 82 тисячі мобілізованих росіян.

Президент України Зеленський зазначив, що Росія нищить корінні народи під приводом мобілізації.

У грудні повідомлялось, що на території Білорусі збільшилася кількість російських мобілізованих.

Зазначимо, що 19 жовтня Путін "запровадив" воєнний стан на окупованих РФ українських територіях. Росіяни проводять мобілізацію на тимчасово окупованих територіях України.

У Головному управлінні української розвідки заявили, що в Росії з 9 січня обмежили виїзд з країни військовозобов’язаним, в тому числі обмежено придатним до служби. Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков назвав інформацію від української розвідки "диверсією" і заявив, що в Росії не запроваджували заборону на виїзд чоловіків.

1 квітня у Росії розпочався новий набір військовослужбовців контрактників. Міноборони РФ планує поповнити армію на 400 тисяч солдатів.

На початок